وبلاگ

بررسی کتاب‌های الیور جفرز

الیور جفرز مهمان باشگاه امتداد شد!

ما در باشگاه امتداد هر دو هفته یک‌بار به صورت حضوری و مجازی دور هم جمع می‌شویم و درباره‌ی مجموعه آثار یک نویسنده صحبت می‌کنیم. اعضای باشگاه آثار نویسنده را قبل از جلسه می‌خوانند. کتابی نیز برای بلندخوانی در جلسه اصلی انتخاب میشود که محور گفت‌وگوهای آن جلسه قرار می‌گیرد. موضوع کتاب، شخصیت‌پردازی، زبان، ظاهر کتاب و تصویرگری از نکاتی هستند که در نقد و بررسی به آن‌ها توجه می‌شود.

کتاب‌های کودک الیور جفرز

در این جلسه باشگاه امتداد کتاب‌های ما اینجا زندگی می‌کنیم، این گوزن مال من است، کسی پنگوئن گم نکرده، چطوری ستاره بگیریم از جفرز نویسنده‌ی باسابقه و محبوب بررسی شدند. طوری مو به مو آثار او را بررسی کردیم که انصافاً جایش در جمع ما خالی بود و مطمئنیم اگر حضور داشت خودش نیز از شنیدن بعضی نکات ریز و موشکافانه تعجب می‌کرد.

نکته‌ بارز آثار جفرز خلاقیت اوست و این خلاقیت در تصویرگری کتاب‌هایش بسیار پررنگ است. در نگاه اول شاید متوجه ظرافت‌های تصاویر نشوید؛ اما بعد از چند بار دیدن نکات جالی را متوجه خواهید شد. کودکان معمولاً بازخوردهای مثبتی به تصاویر نشان می‌دهند؛ اما نظرات برخی از اعضای باشگاه این بود که بعضی از تصاویر مناسب سن کودک نیستند و ممکن است کودک درکی از آن‌ها نداشته باشد.

نکته‌ی آخری که در جلسه درباره‌ی آثار جفرز مطرح شد این بود که در کتاب‌های‌ او خیلی اثری از حضور پررنگ پدر و مادر دیده نمی‌شود. یکی از فرضیات این است که شاید این موضوع ریشه در کودکی نویسنده داشته باشد.

به طور کلی آثار جفرز نظر بیشتر اعضای باشگاه را جلب کردو می‌تواند ارزش خواندن برای کودکان را داشته باشند و مربی‌ها و والدین می‌توانند از این کتاب‌ها استفاده کنند.

کتاب کودک ما اینجا زندگی می‌کنیم.

کتاب «ما اینجا زندگی می‌کنیم» را می‌توان یک کتاب علمی در نظر گرفت. کتاب داستان ندارد و می‌خواهد به کودکان نشان دهد که زمین چگونه است، چه جایگاهی در کهکشان دارد و چه چیزهایی را در خودش جای داده است. تصاویر و روندی که اطلاعات ارائه می‌شوند، دو نکته‌ی مثبت کتاب هستند. تصاویر گویا هستند و از رنگ‌های نزدیک به واقعیت و شاد استفاده شده است. ترتیب و روندی که جفرز اطلاعات را بیان می‌کند مناسب است و یک نظم ذهنی را در خواننده ایجاد می‌کند و باعث گیجی او نمی‌شود. همه‌چیز از فضا شروع می‌شود به و جزئی‌ترین بخش یعنی بدن انسان می‌رشد و دوباره به کل جهان بازمی‌گردد. این روند کل به جز و دوباره بازگشت جز به کل از نکات جالب کتاب است.

هنگام خواندن این کتاب بودن و همراهی والدین یا مربیان و مروجان کتابخوانی به ارتباط‌گیری کودک با کتاب و لذت‌بخش‌شدن خوانش بسیار کمک می‌کند. یکی از نظراتی که مطرح شد نیز این بود که گرچه موضوع کتاب پیچیده است اما فراز و فرودی در آن مشاهده نمی‌شود.

کتاب کودک این گوزن مال من است!

کتاب «این گوزن مال من است» داستانی تفکربرانگیز دارد. مارسل یک گوزن است که روزی سر و کله‌اش اطراف خانه ویلفرد پیدا می‌شود. ویلفرد با خودش فکر می‌کند آمدن او معنی‌اش این است که این گوزن برای اوست. او قوانین زیادی برای مارسل می‌گذارد، اما گاهی شک می‌کند که مارسل اصلا به حرف‌های او گوش می‌دهد یا نه. یک روز وقتی ویلفرد مارسل را در جنگل دنبال می‌کند، به خانه‌ای می‌رسند که پیرزن صاحبخانه مارسل را با نامی دیگر صدا می‌کند و گوزن را مال خودش می‌داند. ویلفرد خجالت‌زده و عصبانی مارسل را ترک می‌کند و در راه خانه دچار حادثه می‌شود. وقتی از همه جا ناامید شده، مارسل از راه می‌رسد و اتفاقی او را نجات می‌دهد.

اعضای باشگاه معتقد بودند که کتاب به موضوع ارتباط با دیگران و مفهوم مالکیت می‌پردازد و شاید بتوان گفت ویلفرد نماد والد و گوزن نماد کودک است. کودکی که مدام باید قوانین وضع شده از سمت والدین را رعایت کند.

این کتاب نیز مثل سایر کتاب‌های جفرز تصویرسازی‌های جالبی داشت. تصاویر به واقعیت نزدیک بودند و تصویرگری ویلفرد طوری نبود که کتاب را مخصوص دختربچه‌ها یا پسربچه‌ها بدانیم. بعضی از اعضا معتقد بودند که سیر داستانی کمی ضعیف است و داستان پرش دارد و جایی از داستان نخ ماجرا گم می‌شود.

به باشگاه کتاب‌ های کودک امتداد بیایید.

در جلسات باشگاه امتداد سؤالات زیادی را از خود می‌پرسیم. سؤالاتی مانند «آیا خواندن این کتاب برای کودکان مفید است؟ یا ممکن است چالش‌هایی را به آن‌ها تحمیل کند که برای سن آن‌ها مناسب نیست؟»، «این کتاب چه ویژگی‌های مثبتی داشت؟»، «نویسنده چه خط فکری مشخصی را در کتاب‌های خود دنبال می‌کند؟»، «آیا نکاتی که می‌گوید در فرهنگ ما جایی دارد؟» و کلی سؤال‌های جدید که در هر جلسه مطرح می‌شود.

اگر والد یا مربی هستید یا به هر ترتیبی با کودک درارتباط هستید و اگر علاقه‌مند به مطالعه و بررسی کتاب‌های کودک هستید باشگاه امتداد را در بهخوان دنبال کنید تا از برنامه‌ها و جلسات ما مطلع شوید.

برای عضویت در باشگاه امتداد کلیک کنید.

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید