در این جلسه از باشگاه سراغ آثار خانم شکوه قاسمنیا رفتیم که یکی از شاعران و نویسندگان مطرح در حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان ایران است و تاکنون نزدیک به ۴۰۰ شعر و ترانه و داستان برای کودکان سروده و نوشتهاست. او کار ترانهسرایی را از سال ۱۳۵۸ و کار نویسندگی برای کودکان را از سال ۱۳۵۹ با نوشتن در مجله کیهان بچهها آغاز کرد. بعضی کتاب های او شامل بزی که بود و بزی که نبود، مجموعه داستان های حسنی، بوس خیس، ماجراهای نخودی، چکه خوشبخت، عروسیه عروسی و…. است.
کتاب های بررسی شده در بهخوان
در باشگاه مجازی امتداد در بهخوان چهار کتاب شکوه قاسمنیا را خواندیم که عبارتند از:
۱. کوتی کوتوله همسایه خاله
کتاب کوتی کوتوله، همسایه خاله: مجموعه «کوتیکوتوله» داستانهای یک غول کوچولو است که با تصویرگری جذاب و داستانهای بامزه روایت میشود. کوتی کوتوله تصمیم میگیرد یک آدم خوشمزه برای خوردن پیدا کند که به خالهپیرزن میرسد اما خالهپیرزن آنقدر مهربان است که کوتی با او دوست میشود و کنارش میماند. در داستان کوتی کوتوله؛ خانه خاله، خاله پیرزن میخواهد به سفر برود و از کوتیکوتوله میخواهد که مواظب خانه باشد. غافل از اینکه او معنی مواظبت از خانه را بهدرستی نمیداند.
2.کتاب داستان زندگی حضرت آدم(ع)
داستان این کتاب داستان معروف حضرت آدم(ع) است که بخشی از آن عبارت است از: خدای یکتای بیهمتا، فرشتگان را از نور آفرید، شیطان را از آتش آفرید و زمین و آسمان را پاک و زیبا خلق کرد.زمین مثل یک گنج بود؛ گنجی بزرگ و باارزش. خدا میخواست کلید این گنج را به کسی بدهد که از همه بهتر و شایستهتر باشد.پس، موجودی تازه از خاک آفرید. از روح خود به او بخشید و نام او را «ادم» گذاشت.
3. کتاب گندمک و برنجک
گندمک و برنجک ماجرای یک دانه گندم و یک دانه برنج است که با هم عروسی میکنند و به دنبال خانهای برای زندگی میگردند اما برنجک به خاطر شرایطش زندگی در هر جایی را قبول نمیکند و تا پیدا شدن خانه مناسب گفتگوهایی میان آنان شکل میگیرد.
بررسی و نقد کتاب های خوانده شده در جلسه حضوری باشگاه امتداد
۱. کتاب سه قصه بادکنک آبی
اولین کتابی که در جلسه خوانده شد کتاب قصه بادکنک آبی بود این کتاب شامل سه قصه است که البته موضوعات این سه قصه با هم ارتباطی ندارند. نکتهای که درباره نگارش این کتاب وجود داشت این بود که زمان نوشتاری کتاب شبیه زبان کودک بود. احتمالاً وقتی کودک آن را از زبان بزرگسالی میشنود به گوش دادن ادامه آن تمایل نشان میدهد و باعث ارتباط بیشتر کودک با کتاب میشود.
تصویرسازی این کتاب نیز بسیار جالب و جذاب است و شاخصه اصلی آن استفاده از رنگهای و شاد است.
۲.کتاب شعر بوس خیس
دومین کتابی که در جلسه خوانده شد کتاب شعر بوسه خیس بود که شامل شعرهایی با موضوعات مختلف بود. این کتاب شعر برای گروه سنی ب پیشنهاد شده بود اما بعضی شعرهای آن برای گروه سنی الف مناسب بودند بعضیهای آن برای گروه ب.
تصویرسازی این کتاب نوع خاصی است که بیشتر به فضای هنری میماند. معنی خاصی را به کودک نمی رساند، اتصالی با اشعار ندارد و به نظر میرسید جز رنگ و لعاب چیز دیگری از دنیای کودکی در خود ندارد.
سخن پایانی:
شکوه قاسمنیا نویسنده ای پرکار و ارزشمند برای ماست که نقش بسیار ویژهای به خصوص در حوزه سوادآموزی و خواندن برای کودکان این مرز و بوم داشته است. طبیعی است که در آثار او خوب و متوسط و ضعیف فراوان باشد اما آثار خوب و ماندگار او همیشه در عرصه ادبیات کودک میدرخشد.
اگر شما هم به بررسی دقیق تر کتابهای کودک علاقهمند هستید یا دوست دارید با کارشناسان کتاب کودک نویسندگان و آثارشان را به چالش بکشید، به باشگاه امتداد بیایید. در باشگاه بهخوان عضو بشوید و در جلسات باشگاه امتداد به صورت حضوری و مجازی شرکت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید