وبلاگ

بررسی کتاب‌های مجید راستی

مجید راستی و ۳ کتاب دنیا پر از مورچه شده، جوجه تیغی‌های پسرعمو و بابا فرشی

 

کتاب‌های کودک مجید راستی در باشگاه امتداد

این هفته به‌سراغ یک نویسنده‌ی ایرانی رفتیم. مجید راستی از نویسندگان پرکار حوزه کودک و نوجوان محسوب می‌شود. چند کتاب او مثل «هفت سین غولی»، «دماغ مترسک»، «پادشاهی که کشورش را گم کرد»، «جوجه‌تیغی‌های پسرعمو»، «دنیا پر از مورچه شده» و «بابافرشی» خوانده و در جلسه بررسی شدند. نتایج این نقد و بررسی‌ها را در ادامه می‌خوانید.

نقد و بررسی کتاب جوجه‌تیغی‌های پسرعمو

کتاب جوجه‌تیغی‌های پسرعمو ماجرای دو جوجه‌تیغی است که تصمیم می‌گیرند با یکدیگر به شهر جوجه‌تیغی‌ها بروند. در وسط راه دعوایشان می‌شود و تیغ‌هایشان را به سمت یکدیگر پرتاب می‌کنند. بعد از مدتی تیغ‌هایشان تمام می‌شود. آیا جنگ را ادامه می‌دهند یا آتش‌بس می‌کنند؟

موضوع کتاب ساده است؛ اما در دلش به چند موضوع پرداخته شده است. «دوستی» پررنگ‌ترین موضوع کتاب بود و به نظر می‌رسد پرداختن به آن جز اهداف اصلی نویسنده بوده است. موضوع بعدی درباره مفهوم «محدود بودن امکانات و دارایی‌ها» است.

تصویرسازی‌های کتاب نیز از بحث‌های دیگر جلسه بود. جوجه‌تیغی‌ها به شکل غیرواقعی کشیده شده‌اند و در نگاه اول شاید بچه‌ها متوجه نشوند که این چه حیوانی است. این مسئله ممکن است باعث ارتباط نگرفتن کودک با شخصیت کتاب شود. البته این موضوع به شخصیت کودک مربوط است و ممکن است برعکس این اتفاق رخ دهد.

نقد و بررسی کتاب دنیا پر از مورچه شده

این کتاب درباره‌ی یک فیل است که وقتی از خواب بیدار می‌شود به هر طرف که نگاه می‌کند مورچه می‌بیند و به همه دوستانش اعلام می‌کند که فرار کنند چون مورچه‌ها حمله کرده‌اند. آیا واقعا مورچه‌ها حمله کرده‌اند یا موضوع چیز دیگری است؟

پیام اصلی این کتاب انتقال این مفهوم است که گاهی ممکن است بعضی افراد ترسناک باشند اما آن‌ها می‌توانند دوست خوبی هم باشند. این پیام گرچه برای کودک مفهوم دوستی را نشان می‌دهد اما در عین حال می‌تواند مضر هم باشد. تصویرگری‌های کتاب جذاب بود و از رنگ‌های شاد و با طیف وسیعی استفاده شده بود.

نقد و بررسی کتاب بابافرشی

بابافرشی روایت‌گر دختربچه‌ای است که از پدرش تقاضا می‌کند تا فرشی با تصویر خودش برای دخترک ببافد. پدر هم برای دخترش فرش را می‌بافد و در زمان عید نوروز که همه‌ی فامیل به خانه‌ی آن‌ها می‌آیند، فرش تمام می‌شود.

پررنگ‌ترین نکته‌ای که این کتاب داشت، موضوع فرهنگ ایرانی بود. فرش یکی از مفاهیم فرهنگ ایرانی است که کودکان باید با آن مواجه شوند. در کتاب از کلماتی مثل رج، قلاب و.. استفاده شده بود که باعث آشنایی کودک با این هنر می‌شود.

در کنار این موضوع کتاب پیام دیگری هم داشت و آن این بود که هرگاه کودک خواسته‌ای از والدینش دارد باید سریعا خواسته اجرا شود و ما در داستان شاهد انتظار کشیدن دختربچه برای خواسته یا همان فرش نبودیم.

چند نکته درباره‌ی آثار مجید راستی

طبق این تعداد از کتاب‌هایی که از مجید راستی خواندیم به یک نکته‌ای رسیدیم. کتاب‌های آقای راستی معمولاً دارای یک داستان با پی‌رنگی که فراز و فرود داشته باشد نیست. ذائقه‌ی ما شاید داستان‌های با فراز و فرود و دارای نتیجه‌ را می‌پسندد. برای همین است که سبک کتاب‌های آقای راستی کمی متفاوت به نظر می‌رسد. این‌که ما خوانندگان باید زاویه دید همیشگی‌مان را عوض کنیم یا آقای راستی سبک نگارششان را نمی‌دانیم. اما خوب است که با این آمادگی به سراغ خواندن کتاب‌های ایشان بروید.

باشگاه کتابخوانی امتداد فرصتی است تا در کنار جمعی از فعالان این حوزه کتاب‌های کودک را دقیق تر بررسی کنیم. 

باشگاه مجازی امتداد در به‌خوان

دیدگاهتان را بنویسید