بررسی کتابهای دیوید کالی
دیوید کالی نویسندهی ایتالیایی- سوئیسی
در این جلسه امتداد به سراغ خواندن و نقد آثار دیوید کالی رفتیم. دیوید کالی نویسندهی ایتالیایی- سوئیسی متولد 1972 است. کتابهای تصویری و رمانهای گرافیکی برای کودکان و بزرگسالان دارد. او در ایتالیا زندگی می کند. آثار او به 25 زبان دنیا ترجمه شده است. از جمله کتابهایش میتوان به «خرس شمشیر به دست»، «دشمن»، «صبح بخیر همسایه»، «مامان رباتی»، «ماجرای باورنکردنی تابستان من» و…. اشاره کرد.
کتابهای بررسیشده در بهخوان
در هفته قبل از جلسه، در اپلیکیشن بهخوان سه کتاب از دیوید کالی را مطالعه کردیم. کتاب مامان رباتی، خرس شمشیر به دست و صبح بخیر همسایه.
۱. کتاب مامان رباتی
دیوید کالی در کتاب مامان رباتی داستان پسربچهای را به تصویر میکشد که احساس میکند مادرش هیچ حواسش به او نیست و در شغل خود غرق شده است. از اینرو تصمیم میگیرد یک ربات برای خود بسازد که هر شب غذای مورد علاقهاش را درست کند، او را مجبور نکند اتاق بههمریختهاش را تمیز کند و مهمتر از همه او را بابت انجام ندادن تکالیفش توبیخ نکند. خلاصه این که پسر داستان ما میخواهد یک مامان رباتی کمنظیر داشته باشد.
۲. کتاب خرس شمشیر به دست
کتاب خرس شمشیر به دست با تصویر خشم و تخریب یک خرس آغاز میشود که شمشیری به دست دارد و همهچیز را میبرد، حتی درختها را. روزی از روزها، آب وارد قلعه او میشود چون سد شکسته است. خرس برای یافتن مقصر راهی جنگل میشود تا با شمشیر از وسط دو نصفش کند. او سراغ هر که میرود علت حادثه را دیگری معرفی میکند. پس از کشمکشهای بسیار خرس، مقصر این پیشامد را خود میبیند و متوجه میشود دلیل تمام رخدادها، خود اوست.
۳. صبح بخیر همسایه
داستان صبح به خیر همسایه مشارکت هیجانانگیز حیوانات برای پختن یک غذا است که سرانجام به پختن یک کیک میانجامد. یک روز صبح موشی از خواب بلند میشود و تصمیم میگیرد برای خودش املت درست کند اما متوجه میشود تخممرغ ندارد. از همسایهاش توکا میخواهد که اگر تخممرغ دارد به او بدهد اما توکا میگوید: «تخممرغ ندارم اما آرد دارم. اگر تخممرغ بگیریم میتوانیم کیک درست کنیم.» آنها باهم میروند پیش سنجاب اما او هم تخممرغ ندارد و به جایش کره دارد. حالا آن سه نفر با آرد و کره میروند تا از موش کور بپرسند که تخممرغ دارد یا نه و این روند ادامه پیدا میکند تا تمام مواد لازم برای درست کردن کیک مثل شکر، سیب، دارچین و… توسط بقیه همسایهها مهیا میشود. همه با همکاری هم کیک را آماده میکنند ولی زمان قسمت کردن کیک که میشود برش کیکی برای موش در نظر نمیگیرند و میگویند تو که چیزی نیاوردی و این شروع یک ماجرای جدید است.
بررسی و نقد کتابهای خوانده شده در جلسه حضوری باشگاه امتداد
۱. کتاب دشمن
طبق ساختار این جلسه کتاب دشمن دیوید کالی محور گفتگو و نقد قرار گرفت. کتاب «دشمن» شرححال سربازی را روایت میکند که در وسط جنگ با سرباز دیگری است. در هر صفحه شاهد چند جمله ساده از زبان سرباز هستیم که سعی دارد شرایط سختش را برای ما روایت کند. به نظر میرسد نویسنده قصد دارد مبحث جنگ را به صورت سادهای به کودکان منتقل کند. بهنظر میرسد او در عمل موفق به تحقق این هدف نشده است؛ چون موضوع انتخابی نویسنده موضوعی نیست که به راحتی و ساده بتوان آن را روایت کرد و این سبک روایت باعث کلی سوال در ذهن کودک میشود. نکته دیگر این است که نویسنده سعی داشته که همه ابعاد جنگ را در کتاب روایت کند که این امر در کتاب شصت و خوردهای صفحه امکانپذیر نیست.
باتوجه به نقد و نظرات افراد تصمیم گرفتیم به سراغ کتاب دیگری از یک نویسنده دیگر با موضوع «جنگ» برویم تا از نگاه دیگری آن را بررسی کنیم. کتاب دوم کتاب «بنگ بنگ» از فرهاد حسنزاده است.
کتاب بنگ ینگ ماجرای تولد پسربچهای به نام آرش را روایت میکند که هدیه تولدش یک تفنگ است اما او اصلا این هدیه را دوست ندارد. پدر و مادرش برای جلب علاقه پسرشان تفنگ را برمیدارند و به عروسکهای آرش شلیک میکنند، این میان آرش اصلا از وضعیت پیشآمده راضی نیست و دائم میخواهد مانع کار آنان بشود. در آخر هم او عروسکهای تیرخوردهاش را روی تختش میگذارد تا از آنها مواظبت کند.
مهمترین نکته این کتاب نقش والدین است، والدینی که توقع میرود به خاطر بزرگ بودنشان عاقلانه عمل کنند اما ما در کتاب شاهدیم که آنان به عروسکهای کودک که فیالحال جز عزیزترین داراییهای او است تیر میزنند درحالی که کودک از این وضعیت بسیار ناراحت است.
سخن پایانی
کتاب دشمن محور اصلی این جلسه بود که به معقوله جنگ میپرداخت. نظرات اعضای باشگاه امتداد درباره این کتاب خیلی مثبت نبود.
شما هم اگر علاقه به نقد و بررسی کتابهای کودک دارید میتوانید در این جلسات امتداد همراه ما باشید.
دیدگاهتان را بنویسید