بررسی کتاب‌های جوری جان

باشگاه کتاب‌خوانی امتداد : گزارش جلسه بررسی آثار جوری جان

این هفته به‌سراغ جوری جان رفتیم. چند کتاب او مثل «شب بخیر دیگه»، «مشکل‌زرافه‌ای»، «تخم‌مرغ خوب» و «تخمه بد» خوانده و در جلسه بررسی شدند. نتایج این نقد و بررسی‌ها را در ادامه می‌خوانید.

 

    نقد و بررسی کتاب مشکل زرافه‌ای:

زرافه‌‌ی داستان با گردن دراز خود مشکل دارد. فکر می‌کند گردن دراز و زشتش به هیچ کاری نمی‌آید و فقط باعث سخت‌گذشتن زندگی می‌شود. تا اینکه روزی با لاک‌پشتی آشنا می‌شود. لاک‌پشتی که او هم از گردنش ناراضی است. او هم فکر می‌کند که گردن کوتاهش زیبا نیست و باعث دردسرش است؛ چون نمی‌تواند میوه‌های شیرین و خوشمزه‌ی روی درخت را بخورد. روزی که این دو یکدیگر را می‌بینند چه اتفاقی میفتد؟

بررسی این کتاب را از ظاهر آن شروع کردیم. طرح جلد جالب است و توجه کودک را جلب می‌کند. ساختار کلی کتاب برای کودک مناسب است. وقتی به بررسی موضوع رسیدیم نکته‌ی مهمی را در نظر گرفتیم آن هم اینکه این کتاب برای گروه سنی سه تا هفت سال است. دوست‌نداشتن ظاهر موضوعی است که به دوران نوجوانی و بحران‌های شناختی آن زمان برمی‌گردد؛ بنابراین این امکان وجود دارد که کودک با بدنه‌ی اصلی کتاب ارتباط نگیرد چون موضوع کتاب دغدغه این رده‌ی سنی نیست.

نکته‌ی بعدی در رابطه با موضوع این است که معمولاً محتوای کتاب‌های کودک متناسب با فرهنگ جامعه‌‌ای است که نویسنده در آن زیست می‌‌کند و شاید در همه جوامع نارضایتی از ظاهر شایع و پررنگ نباشد.

 

 

    نقد و بررسی کتاب تخم مرغ خوب:

دومین کتابی که مورد بررسی اعضای باشگاه کتابخوانی قرار گرفت کتاب تخم‌مرغ خوب بود. این کتاب داستان مفرحی دارد که درباره‌ی تخم‌مرغی است که همراه با چند تخم‌مرغ دیگر داخل یک جعبه زندگی می‌کنند و اسامی جالبی دارند. تخم‌مرغ خوب، هر کاری را که از او انتظار می‌رود انجام می‌دهد و از تمام قوانین پیروی می‌کند. بقیه‌ی تخم‌مرغ‌ها اما خیلی در قید و بند قوانین نیستند. آن‌ها اکثر اوقات رفتار بدی از خود نشان می‌دهند. این رفتارها تخم‌مرغ خوب را چنان آشفته و مضطرب می‌کند. ناگهان پوسته‌‌ی تخم‌مرغ خوب شروع به ترک‌خوردن می‌کند. حالا باید چه‌کار کند؟

این‌بار هم ابتدا به سراغ ظاهر کتاب رفتیم. نظر همه بر این بود که تصویرگری‌های کتاب کاملا با محتوا همخوانی دارد. در تصاویر به جزئیات دقت شده است؛ مثل جایی تصویرگری اجزای صورت تخم‌مرغ‌ها که باتوجه به احساسشان کشیده شده است.

محتوای کتاب عمیق و قابل تا‌مل است و به نظر می‎‌رسد شاید برای سنین بالاتر هم جذابیت داشته باشد.

 

    نقد و بررسی کتاب شب بخیر دیگه:

کتاب بعدی نیز کتاب شب بخیر دیگه جوری جان بود که تعامل دو حیوان یعنی خرس و اردک را نشان می‌دهد. خرس و اردک همسایه هستند و با یکدیگر بسیار متفاوت هستند. این کتاب تعاملات بین این دو شخصیت را به خوبی به تصویر کشیده است. برای مثال خرس می‌خواهد بخوابد اما اردک برعکس او فکر می‌کند که حالا وقت خواب نیست و برای همین به او پیشنهاد فعالیت‌های مختلفی را می‌دهد و با مخالفت‌های خرس مواجه می‌شود. نکته پررنگ این کتاب تناسب داشتن فرم و محتوا است و به نظر می‌رسد که این کتاب از آن دسته کتاب‌هایی است که کودک آن را حفظ می‌کند و بارها اصرار می‌کند که هرشب برایش خوانده شود. یکی از نکات جذابیت کتاب برای کودک تکرار مخالفت و نه گفتن‌های خرس برای کودک است که فضایی طنز را برای او ایجاد می‌کند.

 

    نقد و بررسی کتاب تخمه بد:

آخرین کتاب جوری جان که بررسی شد کتاب تخمه بد بود، شخصیت اصلی کتاب یک تخمه است که به واسطه اتفاق‌های بدی که در زندگی پشت‌سرگذاشته، تصمیم به بد بودن می‌گیرد. او از ابتدا اینطور نبوده و یک‌بار که اشتباهی به پاکت تخمه‌ها می‌رود اتفاقات بدی برایش میفتد. آیا او همیشه همینطور بد می‌ماند یا تصمیم می‌گیرد تغییر کند؟

بحث داغی درباره‌ی روند داستان در جلسه‌ی امتداد درگرفت. به این نکته اشاره شد که خواننده متوجه دلیل بدشدن تخمه می‌شود اما در کتاب به اینکه چه اتفاقی افتاد که تخمه دوباره تصمیم گرفت خوب شود، پرداخته نمی‌شود. این روند ناقص و سیر داستانی که ناگهان به انتها می‌رسد باعث می‌شود که مخاطب ارتباط ضعیفی با کتاب برقرار کند.

 

    چند نکته درباره آثار جوری جان:

با مطالعه و بررسی آثار جوری جان متوجه نکاتی شدیم:

  • او سعی دارد مفاهیم روانشناسی را به هر روشی در کتاب‌هایش به کار گیرد و می‌توان گفت هر کتاب او یک مفهوم روانشناسی را در خود جای داده است.
  • وجود یک تغییر بزرگ در زندگی شخصیت اصلی کتاب‌های جوری جان دیده می‌شود. تغییری که بدون کمک و واسطه‌ی کسی از سوی شخصیت اصلی صورت می‌گیرد.
  • گاهی کلمات و عبارات بزرگسالانه در کتاب‌های او دیده می‌شود.
  • استفاده از فونت‌های بزرگ و تصویرسازی‌های قشنگ و متناسب با موضوع از نکات پررنگ کتاب‌های جوری جان است.

 

    سخن پایانی

درنهایت هدف نوشتن و خواندن همه کتاب‌های کودک برای ایجاد لحظه‌ای خوب برای کودکان است؛ مانند لحظاتی که درحال تعامل و ارتباط با والد یا مربی خود هستند و به آن‌ها حسابی خوش می‌گذرد. کاش تمام کتاب‌ها بتوانند این لحظه را برای کودکان به وجود بیاورند.

اگر به‌دنبال محفلی هستید که کتاب‌هایی را پیدا کنید که لحظاتی ناب و لذت‌بخشی را برای کودکان ایجاد می‌کنند حتما به باشگاه کتابخوانی امتداد در نرم‌افزار بهخوان بپیوند.

بهخوان جایی است که افراد کتابخوان گرد هم می‌آیند و تبادل نظر و اطلاعات می‌پردازند. در باشگاه امتداد هر هفته با سیر مطالعاتی کتاب‌های کودک همراه می‌شوید و در جلسات منظم به نقد و بررسی آن‌ها می‌پردازید. برای پیوستن به صفحه‌ی امتداد در بهخوان بر روی عبارت باشگاه امتداد کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید